Průvodce péčí o srst vašeho domácího mazlíčka

Průvodce péčí o srst vašeho domácího mazlíčka

Péče o srst vašeho domácího mazlíčka je více než jen kosmetická záležitost; je to důležitá součást toho, aby byl šťastný a zdravý. Domácí mazlíčci, ať už se jedná o psy, kočky nebo jiné chlupaté tvory, vyžadují pravidelnou péči, aby si udrželi zdravou srst. To zahrnuje nejen kartáčování, ale také koupání, sušení, a dokonce i příležitostnou profesionální péči. Kartáčování je obzvláště důležité, protože pomáhá odstranit ze srsti nečistoty, mastnotu a odumřelé chlupy. Pomáhá také roztírat přirozené oleje produkované jejich kůží, což může zlepšit lesk a stav jejich srsti. U domácích zvířat s dlouhou srstí může být nutné každodenní kartáčování, aby se zabránilo zamotání a tvorbě rohoží, zatímco u krátkosrstých plemen stačí kartáčování jednou týdně.

Pokud jde o koupání zvířete, je důležité používat šampony určené speciálně pro ně. Lidské šampony a kondicionéry mohou z jejich kůže a srsti odstranit přirozené oleje, což vede k vysušení a podráždění. Frekvence koupání navíc do značné míry závisí na plemeni vašeho zvířete, jeho životním stylu a typu srsti, kterou má. Zatímco některá zvířata mohou vyžadovat týdenní koupele, jiným může stačit koupel jednou za několik měsíců. Po koupeli je také nezbytné jejich srst důkladně vysušit, zejména v chladnějším podnebí, aby se zabránilo prochladnutí a kožním infekcím.

Strava domácího mazlíčka hraje zásadní roli pro zdraví jeho srsti. Nedostatek živin nebo strava s nedostatkem esenciálních mastných kyselin může vést k matné, suché nebo lámavé srsti. Zařazení vyvážené stravy bohaté na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny může podpořit lesklejší a zdravější srst. Tyto kyseliny lze nalézt v krmivech pro domácí zvířata, která mezi svými složkami uvádějí ryby, rybí olej, lněné semínko nebo slunečnicový olej. Doplňky stravy jsou také jednou z možností, ale nejlepší je poradit se s veterinárním lékařem, aby určil správný typ a množství pro vaše zvíře.